Aanvraag antivetpil tot basispakket komt eraan

Icoon GezondheidMedicijnfabrikant Sanofi Aventis dient deze maand een verzoek in bij het ministerie van Volksgezondheid tot toelating van de 'wonderpil' rimonabant (Acomplia®) tot het basispakket van de ziektekostenverzekering. Een woordvoerster heeft dat dinsdag meegedeeld.

Als het medicijn in het basisverzekeringspakket komt, kunnen de gebruikers de kosten van de pil op de ziektekostenverzekering verhalen. Alle Nederlanders hebben hetzelfde basispakket voor gezondheidszorg.

Deskundigen verwachten dat het nieuwe medicijn, ook wel acomplia genoemd, mensen helpt bij het afvallen, zonder dat ze daar al te veel moeite voor hoeven te doen. Het middel zou bovendien helpen om van het roken af te komen. Daarbij zien sommigen er een nieuw middel in tegen Alzheimer.

Belangrijk
Wetenschappers denken dat het middel net zo belangrijk kan worden als bijvoorbeeld Viagra of Prozac. Sanofi Aventis heeft jaren aan de ontwikkeling van de pil gewerkt.

De fabrikant wil niet dat het medicijn te boek komt staan als een 'lifestylemedicijn'. Het helpt volgens een woordvoerster vooral tegen hart- en vaatziekten en tegen diabetes type 2, ook wel welvaartssuikerziekte genoemd.

Onderzoeksresultaten die dinsdag tijdens een congres in Kaapstad, Zuid-Afrika, zijn gepresenteerd, onderstrepen dat. Suikerziektepatiënten die nog geen medische behandeling hebben gekregen, zouden door het middel beduidend minder kans hebben op hart- en vaatziekten en beschadiging van ogen, nieren en voeten.

Sanofi Aventis verwacht in de loop van volgend jaar uitsluitsel te krijgen van het ministerie van VWS over toelating tot het basispakket van de ziektekostenverzekering. Het medicijn is in de zomer van 2006 al goedgekeurd door de Europese registratieautoriteit EMEA.