'Jongeren dreigen dorp te slopen'

Icoon BinnenlandsDoor de dorpen Rhoon en Poortugaal in de gemeente Albrandswaard, vlak bij Rotterdam, zal met nieuwjaarsnacht een spoor van geweld trekken. Allerlei dingen zullen gesloopt worden en vuilnisbakken zullen met vuurwerk opgeblazen worden. Dat zeggen althans een aantal jongeren in het dorp vandaag in het Algemeen Dagblad. De reden is dat het nieuwjaarsfeest in de sporthal in Rhoon niet doorgaat.

De jongeren die aan het woord komen, zeggen zelf zich afzijdig te houden. Ze weten echter zeker dat andere jongeren die ze kennen zich wel schuldig zullen maken aan het vandalisme. Dit gaan ze georganiseerd in groepjes doen, zeggen ze, en er is niets aan te doen, want de politie kan niet overal tegelijk zijn. De enige manier om het te voorkomen, is toch een feest geven.

De reden dat het feest vrijwel zeker niet doorgaat, is dat er grote problemen zijn binnen de Stichting Welzijn Jongeren Albrandswaard (SWJA), die het feest organiseert. Na interne ruzies is de voorzitter opgestapt en zit de stichting min of meer zonder bestuur. Ook de jeugdsoos, Bassline, is inmiddels minder vaak open door personeelsgebrek. Een meisje vertelt dat ze nu ook met minder plezier naar Bassline gaan: "Je bent niet eens zeker of het wel open is als je aankomt. Als Bassline dicht is, dan gaan we op straat hangen. Vooral in Rhoon-Noord."

Of de gemeente gehoor gaat geven aan de dreigementen en er alsnog voor gaat zorgen dat er een feest komt, is niet bekend. De kans dat de SWJA binnenkort weer goed functioneert, lijkt in elk geval bijzonder klein.