Zangeres Mariska Veres overleden

Vandaag is zangeres Mariska Veres op 59-jarige leeftijd overleden. Dat meldde het 20.00 uur journaal van de NOS. Veres leed aan een zware vorm van kanker in de lever en de galblaas. Ze is vooral bekend geworden als zangeres van popgroep Shocking Blue met de wereldhit Venus die in Amerika zelfs op nummer één belandde (in februari 1970).

Veres werd in 1947 geboren te Den Haag, als dochter van de Hongaarse zigeunerviolist Lajos Veres en een in Duitsland geboren moeder uit Frans-Russische ouders. In 1964 begon ze haar carrière als zangeres bij diverse groepjes.

In 1968 kwam haar grote doorbraak toen ze werd uitgenodigd om zich bij Shocking Blue te voegen. Eind 1969 verwierf de groep wereldfaam met het nummer 'Venus'. De groep scoorde buiten dat nummer nog een aantal grote hits zoals 'Mighty Joe', 'Never Marry A Railroad Man' en 'Inkpot'. Midden jaren 70 hield de groep op te bestaan.

In 1993 trok Mariska de aandacht als jazz-zangeres met haar groep The Shocking Jazz Quintet. Vanaf 1993 trad ze ook weer geregeld op met een reïncarnatie van Shocking Blue. In 2003 maakte ze nog een CD met Andrei Serban.


Mariska Veres in 2003


Shocking Blue ten tijde van de wereldhit 'Venus'