EU-binnengrenzen geheel open in 2008

Icoon Europa Het zal vanaf het begin van 2008 mogelijk zijn om zonder grenscontroles door heel Centraal- en Oost-Europa te rijden. Het Schengen-verdrag zal dan ook van toepassing zijn op de tien nieuwe EU-lidstaten die in 2004 toegetreden zijn. Dat heeft het persbureau Novinite gemeld.

Een voorwaarde is wel dat deze landen aan bepaalde eisen voldoen. Zo moeten de landen zorgen voor een goed functionerende grenscontrole van de Europese buitengrenzen. Daarnaast moet een nieuw informatiesysteem in werking getreden zijn, waarin het voor alle lidstaten mogelijk wordt om te zien wie de EU binnenkomt en verlaat. Dit systeem had al in april 2007 in werking moeten treden, maar de Europese Commissie heeft al gezegd dat die deadline niet meer haalbaar is. Het zal mogelijk nog een jaar duren voor dit systeem klaar is.

Het Schengen-verdrag werd in 1985 ondertekend en zorgde voor vrij personenverkeer tussen de Beneluxlanden, Duitsland en Frankrijk. Later zou dit verdrag opgenomen worden in EU-verdragen. Nu zijn alle 'oude' EU-lidstaten lid van Schengen, behalve het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Ook landen die niet lid zijn van de EU kunnen het verdrag tekenen. Zwitserland, Noorwegen en IJsland hebben dat gedaan. Bulgarije en Roemenië zullen de komende jaren niet tot Schengen gaan behoren.



Geen grenscontroles meer tussen licht- en donkerblauwe gebieden