Nederland 16de beste land om te wonen

Icoon Algemeen Nederland staat op de zestiende plaats in de lijst van beste landen om te wonen. Dat blijkt uit een studie in het Britse tijdschrift The Economist naar landen met de beste leefomstandigheden. De studie neemt factoren als inkomen, vrijheid, werkloosheid, klimaat, veiligheid en gelijke kansen in beschouwing. De studie gebruikt het jaar 2005 als meetpunt.

Ierland is het beste land om te wonen. Dat komt vooral doordat de economische groei in dat land de laatste jaren erg hard gestegen is. Ook heeft de traditionele opvoeding in dat land een positieve invloed op de gezondheid en levenswijze van Ieren. Op de tweede plaats staat Zwitserland en op de derde plaats staat Noorwegen. Luxemburg en Zweden ronden de top vijf af.

De kleine Europese landen doen het erg goed in het onderzoek. Zo liggen negen van de tien beste landen in Europa. AustraliŽ is daarop de enige uitzondering, die neemt de zesde plaats in. De grote landen in Europa doen het slecht. Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk komen helemaal niet in de top 20 voor. Inwoners van SloveniŽ hebben bijvoorbeeld een betere leefkwaliteit dan inwoners van het Verenigd Koninkrijk. Estland is het slechtst presterende EU-land.

Ondanks dat de Verenigde Staten het tweede rijkste land is, staat de leefkwaliteit op plaats dertien. Canada volgt op de veertiende plaats. Rusland doet het ontzettend slecht, en scoort slechter dan een land als Pakistan. Zimbabwe staat op de laatste plaats.

1. Ierland
2. Zwitserland
3. Noorwegen
4. Luxemburg
5. Zweden
6. AustraliŽ
7. IJsland
8. ItaliŽ
9. Denemarken
10. Spanje
11. Singapore
12. Finland
13. Verenigde Staten
14. Canada
15. Nieuw-Zeeland
16. Nederland
17. Japan
18. Hong Kong
19. Portugal
20. Oostenrijk

24. BelgiŽ
25. Frankrijk
26. Duitsland
29. Verenigd Koninkrijk

30. Zuid-Korea
34. TsjechiŽ
37. Hongarije
38. IsraŽl
45. Slowakije
48. Polen

50. Turkije
60. China
68. Estland
84. ServiŽ-Montenegro
87. GeorgiŽ
88. Iran
94. BosniŽ-Herzegovina
98. OekraÔne
105. Rusland
111. ZimbabweIer is tevreden met het resultaat