'Afrikaanse immigratie komt door Europese vissers'

Icoon BuitenlandsVolgens inwoners van Senegal heeft Europa de migrantencrisis waar vooral de Canarische Eilanden mee kampen, goeddeels aan zichzelf te danken. Het aantal migranten dat op de eilanden landde schoot dit jaar omhoog naar bijna dertigduizend - in 2005 waren dat er nog vierduizend. Senegalezen stellen dat dat kan worden verklaard uit de toename van buitenlandse 'visfabrieken', die de zee bevissen voor de West-Afrikaanse kust. Hierdoor is er voor de lokale bevolking onvoldoende te vangen, en dat heeft twee gevolgen: enerzijds stijgt door toegenomen honger de bereidheid van Afrikanen om hun heil elders te zoeken, en anderzijds zetten de vissers door gebrek aan visinkomsten hun boten in voor de oversteek naar de Canarische Eilanden.

"Als de Europeanen onze vis vangen, moeten ze ook onze mensen maar opnemen", zo stelt Pape Barro, die enige tijd geleden nog een bescheiden bron van inkomsten had door de visvangst, maar na het instorten van de visstanden zijn boot gebruikt om zijn landgenoten naar het 'beloofde land' te varen. In veel Senegalese dorpen zijn amper mannen meer over, en degenen die er wel zitten zijn te jong, te oud of sparen na een mislukte poging voor een nieuwe overtocht. "Het ergste dat een man kan treffen is dat hij zijn kinderen niet kan voeden. Vergeleken daarbij valt het gevaar van de overtocht in het niet", zo legt één van hen, de 26-jarige Ndiro Diop, uit - daarbij doelend op de duizenden die de boottocht niet overleven en door honger, dorst of verdrinking om het leven komen.

De implicatie is dat Europa het probleem veel breder moet beschouwen dan het nu doet, en er wellicht meer te winnen is door beperking of zelfs verbieden van de West-Afrikaanse activiteiten van zijn visindustrie, dan de huidige strategie van het uitvoeren van patrouilles in het gebied. Volgens Barro zullen die maatregelen de toestroom niet indammen. "Immers, hoe hou je mensen tegen die hun leven willen riskeren en wiens motto 'Barca ou Barsakh' (Barcelona of de dood) is?", zo vraagt de voormalige visser zich af.

Met dank aan Philosocles voor de submit, de vertaling en de herschrijving.