President Hells Angels wil beveiliger kunnen zijn

De president van het Amsterdamse chapter van de Hells Angels, Daniel Uneputty, betoogde gisteren tijdens een beroepszaak voor de bestuursrechter in Leeuwarden dat er tegen zijn motorclub een hetze wordt gevoerd en dat hij daarom niet aan de slag kan als gediplomeerd beveiliger.

Uneputty ('Unu' voor intimi) volgde in Amsterdam onlangs een opleiding tot officieel beveiliger en slaagde daarvoor. Aangezien de opleiding door een Fries bedrijf werd gegeven, vroeg hij in Friesland een pas aan waarmee hij zich als officieel beveiliger kan legitimeren. De Friese politie weigert dat echter wegens de strafzaken die volgend jaar tegen de Hells Angels dienen. De 52-jarige Hells Angels-president werkt overigens al jaren als uitsmijter bij een discotheek.

Volgens de bestuursrechter is de kernvraag van de zaak hoe sterk de verdenkingen tegen Uneputty in de strafzaken tegen de Hells Angels zijn. Volgens Uneputty zijn die helemaal niet sterk: ''Ik kreeg voorheen van de politie in Den Bosch wel altijd een pasje.'' Bovendien vindt hij dat het onterecht is dat zijn betrokkenheid bij de motorclub van invloed is op zijn privéleven. ''Ik wil gewoon aan het werk. Het gaat in dit geval om mij en niet om de Hells Angels.''

De rechter doet over twee weken uitspraak.