'Vista ruim 50 procent duurder dan in VS'

Icoon Digital De verschillende edities van het nieuwe besturingssysteem Windows Vista zijn in Nederland ruim vijftig procent duurder dan in de Verenigde Staten. Dat blijkt uit een prijsvergelijking van de technologiesite Tweakers.net.

De prijzen in Nederland die Microsoft enkele dagen geleden bekendmaakte lijken opvallend duur te zijn. Zo kost de retailversie van Vista Ultimate hier een forse 549 euro. In de VS kost deze editie 303 euro. Als je tevreden bent met de Home Premium-editie moet je hier 329 euro neertellen. In de VS is deze editie al te koop voor 182 euro. De prijzen zijn in Nederland 51 tot 55 procent hoger dan in de VS.

Robert de Moll van Microsoft probeert de hoge prijzen in Nederland te nuanceren. "Om te beginnen hebben wij geen adviesprijzen afgegeven. De gepubliceerde lijst geeft alleen maar aan welk prijspeil we verwachten, maar het staat de resellers altijd vrij om meer of minder marge op hun inkoopprijs te doen. De prijzen liggen zeker niet vast", legt hij uit. Volgens hem zijn de prijzen in Nederland veel hoger dan in de VS, omdat de kosten hier ook veel hoger zijn. Wat de hoge prijs deels verklaart, maar niet de grote verschillen met de VS, is dat de ontwikkeling van Vista veel geld heeft gekost. "Elke bouwsteen is uitgebreid op veiligheid getest, en dankzij deze safety by default-strategie is de ontwikkeling van Vista enorm kostbaar geweest", aldus De Moll.Prijsvergelijkingstabel van Tweakers.net