BREIN: Vrijwel alle sites opgerold

Icoon Piracy Antipiraterijstichting BREIN stelt dat het Nederlandse downloadcircuit vrijwel opgerold is. Deze week heeft BREIN opnieuw vier grote sites gesloten en een zogenoemde topsite opgerold.

De Nederlandse piraterijwereld zou een grote slag zijn toegebracht. "Er is nog wat kleiner gruis te vegen, maar alle grotere Nederlandstalige sites zijn nu gestaakt", aldus BREIN-directeur Tim Kuik. Deze week zijn de vier grote torrentsites expoto.org, dreamplace.org, avalon-torrents.com en mystery-torrents.nl neergehaald na een sommatie van BREIN. Op deze sites werd veel auteursrechtelijk materiaal aangeboden door middel van links naar torrentbestanden.

BREIN eist van sitehouders dat zij hun 'illegale' activiteiten staken en zichzelf aan BREIN bekend maken om een onthoudingsverklaring te ondertekenen en een regeling met hen te treffen om schade te vergoeden. De hoogste schade die een site heeft moeten betalen is 110.000 euro. Als de site niet reageert neemt BREIN contact op met de service provider om adresgegevens te bemachtigen. De service provider is niet verplicht om deze gegevens af te geven. Ook is het wettelijk niet duidelijk in hoeverre torrentsites illegaal zijn.

In totaal zegt BREIN het afgelopen jaar meer dan honderd sites te hebben gesloten, die in totaal zo'n anderhalf miljoen gebruikers hadden.