'Mensheid moet andere planeten koloniseren'

Icoon Ruimtevaart De wereldberoemde wetenschapper Stephen Hawking stelt dat de mensheid andere planeten moet gaan koloniseren. Het zou nog maar een kwestie van tijd zijn voordat de mensheid op de aarde wordt uitgeroeid. Het koloniseren van andere planeten is volgens de wetenschapper de beste manier om het voortbestaan van het menselijke ras te garanderen. Dat heeft Hawking gezegd tegen de Britse televisiezender BBC.

De mensheid is zijn bestaan niet zeker op de aarde. Zo zouden een meteorietinslag of een nucleaire oorlog de meest waarschijnlijke redenen zijn waar de mensheid aan ten onder zal gaan. Als we willen voorkomen dat de mensheid daarmee ophoudt te bestaan, moeten we ruimtekolonies gaan stichten.

Hawking stelt dat het mogelijk is om met de snelheid van het licht door de ruimte te reizen. Daardoor worden bewoonbare planeten buiten ons zonnestelsel bereikbaar. Ruimtevaartuigen met een aandrijving gebaseerd op een botsing van materie en antimaterie zouden de mens in zes jaar naar een ander zonnestelsel kunnen vervoeren.

Hawking geeft zelden een interview. Hij sprak de BBC vandaag toe, omdat hij de Copley-medaille van de Royal Society ontving. Dat is de oudste wetenschappelijke onderscheiding ter wereld. Hawking is hoogleraar aan de universiteit van Cambridge. Hij is wereldberoemd geworden vanwege zijn theorieŽn over kwantumfysica en zwarte gaten. Ook heeft hij de bestseller 'A Brief History of Time' geschreven, waarin hij het ontstaan van het universum beschrijft.