Grootayatollah: fatwa tegen journalist

Grootayatollah Mohammad Fazel Lankarani uit Iran heeft een fatwa uitgesproken waarin hij moslims oproept om de journalist Rafiq Tagh uit Azerbeidzjan te doden. Tagh zou de islamitische profeet Mohammed hebben beledigd door bij een artikel over de profeet de omstreden Deense cartoons te plaatsen. Een rechtbank in Azerbeidzjan had de journalist en zijn uitgever daarvoor onlangs al veroordeeld tot twee maanden gevangenisstraf.

De fatwa van de grootayatollah doet denken aan die tegen de Britse schrijver Salman Rushdie wegens zijn boek 'De Duivelsverzen'. Normaal gesproken geven ayatollah's geen religieuze decreten die gelden voor moslims buiten Iran. In dit geval hadden de Azeri's in Azerbeidzjan Lankarani om een oordeel gevraagd, vermoedelijk omdat de ayatollah zelf een etnische Azeri is. De Azeri's zijn Turkstalige Iraniërs en vormen een omvangrijk deel van de bevolking.

De doodgewenste journalist zou volgens de Azeri het christendom superieur achten aan de islam, en Europa aan het Midden-Oosten. Ook zou hij de spot hebben gedreven met de islam. Lankarani heeft niet enkel opgeroepen om Taghi te doden, maar ook de uitgever van de krant waarin het artikel geplaatst werd.

Grootayatollah Lankarani, die op zijn 70ste nog in het huwelijksbootje stapte met een 16-jarig meisje, behoort tot een select groepje machtige geestelijken in Iran.