8 jaar cel voor Samir A.

Icoon JustitieIn Amsterdam is de rechter begonnen met het voorlezen van de uitspraak in de zaak tegen 'de groep Samir A.' Er zijn nog geen straffen uitgesproken, maar nu is al duidelijk dat de rechter de groep geen terroristische organisatie vindt.

Ook worden de ambtsberichten van de inlichtingendienst AIVD, waarop het strafrechtelijk onderzoek naar de zes verdachten is gestart, uitgesloten van het bewijs. Tevens acht de rechtbank de verklaringen die twee 'kroongetuigen' hebben afgelegd onbetrouwbaar. Ook de verklaring die een gevangen getuige in Marokko heeft afgelegd, is onbruikbaar. Omdat niet kan worden vastgesteld of die middels foltering is verkregen.

Tegen Samir A. werd door het OM vorige maand 15 jaar geëist. De andere eisen waren: Mohammed C. 15 jaar; Nouredine el F. 12 jaar; Soumaya S. 10 jaar; Mohammed H. 8 jaar; Ibrahim H. 12 maanden (maar die is al vrij).

De straffen (of vrijspraken) volgen later. Momenteel is de zitting even geschorst.

Update 12.27 uur
De uitspraken tegen de afzonderlijke leden van de groep volgen in de loop van de middag.

De rechter heeft zich nog niet uitgesproken over de beschuldigingen dat A., of zijn medeverdachten, aanslagen op politici en het gebouw van inlichtingendienst AIVD hadden gepland. Hetzelfde geldt voor verboden wapenbezit.

De verwachting bij deskundigen is in ieder geval dat mochten de verdachten gestraft worden, de straffen aanmerkelijk lager zullen uitvallen dan de eisen.

Update 12.54 uur
Volgens de rechtbank is wél bewezen dat Samir A. een terroristische aanslag aan het voorbereiden was. Over het videotestament dat A. maakte, zei de voorzitter van de rechtbank, E. Koning: ''Daarop heeft A. terreur laten voelen.''

De rechtbank ziet het videotestament, dat gemaakt is na 10 oktober 2005, als niet anders ''dan een openbaarmaking aan zijn ouders, zijn naasten en het Nederlandse volk, waarin A. vertelt dat hij het martelaarschap heeft bereikt.'' Dat martelaarschap zou kunnen hebben bestaan uit een terreurdaad met vele doden, mogelijk op het gebouw van de inlichtingendienst AIVD, of een vergelijkbare daad, de moord op één of meerdere politici.

Er is nog steeds geen uitspraak over de strafoplegging. Maar vrijspraak ligt niet meer voor de hand voor Samir A. Dat lijkt ook te gelden voor Nouredine el F., diens ex-vrouw Soumaya S. en Mohammed C. Ook zij zijn volgens de rechter schuldig aan het voorbereiden van terroristische aanslagen.

Update 13.16 uur
Samir A. is veroordeeld tot 8 jaar cel.

Nouredine el F. krijgt 4 jaar cel; Mohammed C. 4 jaar cel en Soumaya S. 3 jaar cel. Vrijspraak voor Mohammed H. en Ibrahim H.

Alle veroordeelden zijn schuldig bevonden aan het voorbereiden van aanslagen op politici en het gebouw van de inlichtingendienst AIVD.


Niet 'zomaar' een video
Submitter:  Bron: FOK! (diversen)