Islamfilosoof Soroush gasthoogleraar VU

Abdulkarim SoroushDe vooraanstaande Iraanse filosoof Abdulkarim Soroush wordt gasthoogleraar aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Soroush werd twee jaar geleden met twee andere liberale islamitische intellectuelen onderscheiden met de Erasmus-prijs voor zijn ''grote persoonlijke moed bij het hooghouden van de waarden van vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van denken''.

Onderzoek
Soroush (1945) zal tot 15 september 2007 aan de universiteit en aan het Internationale Instituut voor de Studie van de Islam in de Moderne Wereld (ISIM) verbonden blijven. Het onderzoek van Soroush naar de filosofie van de religie en vooral de islam sluit aan bij lopend onderzoek van beide instellingen. Zij hopen dat de vernieuwende ideeŽn van Soroush het politieke debat over islam en moslims in Nederland zullen stimuleren.

Tolerantie
Soroush publiceert op het gebied van de wetenschapsfilosofie, de filosofie van de religies en islamitische filosofie en mystiek. Hij heeft gedoceerd aan vooraanstaande Amerikaanse universiteiten als Harvard, Yale en Princeton. Voor zijn komst naar Nederland werkte hij in Berlijn. Omroeporganisatie NMO zond vorig jaar in haar serie 'Onderhandelen over identiteit' al een documentaire uit over deze Iraanse schriftgeleerde. Bij de aanvaarding van de Erasmusprijs zei Soroush dat hij mensen vooral wil leren toleranter te zijn.