'Verdonk moet geen misstap meer maken'

VVD-minister Rita Verdonk is door haar mislukte greep naar de macht deels in ongenade gevallen bij de liberalen. Verschillende bronnen uit de VVD-top melden aan De Telegraaf dat ze de soloacties van de bij de kiezers uiterst populaire, maar in eigen gelederen gewantrouwde, VVD-politica spuugzat zijn.

Na het crisisoverleg van afgelopen dinsdag is Verdonk te verstaan gegeven dat ze haar privťadviseurs Ed Sinke en Kay van de Linde maar beter kan laten vallen. Algemeen wordt aangenomen dat deze heren het brein zijn achter de mislukte couppoging.

Vanuit de Tweede Kamerfractie klinkt het geluid dat Verdonk zich geen enkele fout meer kan permitteren. ''Dit was eens maar nooit meer. Als ze nog zo'n misstap begaat, wordt ze uit de fractie gezet.''

Er zijn dinsdag strikte afspraken gemaakt tussen Verdonk enerzijds en de fractie en het VVD-hoofdbestuur aan de andere kant, om een duidelijke streep te trekken: eerst altijd overleggen met de fractieleiding, voordat ze met plannen op de proppen komt. De oorzaak van het wantrouwen tussen Verdonk en de VVD-top zal onder de loep worden genomen door een commissie, die de VVD gaat instellen.