Huisarrest voor Mexicaanse ex-president

Icoon BuitenlandsEen rechter in Mexico-Stad heeft woensdag bepaald dat de vroegere Mexicaanse president Luis Echeverria (84) onder huisarrest moet worden geplaatst wegens de moord op een groot aantal studenten in 1968. Dat hebben functionarissen in Mexico-Stad bekendgemaakt.

Echeverria was in juni ook al onder huisarrest geplaatst op beschuldiging van genocide. Maar enkele dagen later werd dit bevel weer ingetrokken, omdat de kwestie zou zijn verjaard, aldus een advocaat van Echeverria. Een speciale commissie oordeelde deze week echter dat de zaak nog niet is verjaard.

Echeverria was in 1968 minister van Binnenlandse Zaken toen een studentenbetoging aan de vooravond van de Olympische Spelen door militairen uiteen werd geslagen. Hierbij kwamen zeker dertig en mogelijk honderden mensen om. Echeverria heeft altijd ontkend hiervoor verantwoordelijk te zijn.

Vuile oorlog
Echeverria was van 1970 tot 1976 president tijdens het hoogtepunt van de zogenoemde 'vuile oorlog' tegen links. Gedurende die periode, toen zijn Institutionele Revolutionaire Partij (PRI) aan de macht was, zijn honderden mensen vermoord of verdwenen.

De huidige president Vincente Fox heeft een onderzoek gelast naar de moorden en verdwijningen in de tweede helft van de twintigste eeuw. Hij beloofde degenen die hiervoor verantwoordelijk waren te straffen. Maar tot dusver zijn slechts enkele lagere regeringsfunctionarissen gearresteerd.


Echeverria