RandstadRail tijdelijk stil door ontsporingen

Icoon Ongeluk De Inspectie Verkeer en Waterstaat heeft het vervoer van RandstadRail voor onbepaalde tijd stilgelegd. Dit is besloten naar aanleiding van twee ontsporingen kort na elkaar op woensdagavond met zeventien gewonden tot gevolg. De Inspectie wil eerst weten wat de oorzaak is van de vele ongelukken voor RandstadRail weer open kan.

Rond 18.30 uur waren twee tramstellen van RandstadRail kort na elkaar ontspoord in Den Haag. Eerst ontspoorde een tram bij de halte Forepark in Den Haag. Kort daarna ontspoorde een tram bij de halte Ternoot in dezelfde stad. Het gaat om voertuigen van de organisaties RET en HTM, die beide rijden op de Erasmuslijn tussen Den Haag Centraal en Rotterdam Hofplein. Deze lijn werd in gebruik genomen op 11 november 2006.

Volgens een woordvoerster van HTM waren de twee ontsporingen zo snel na elkaar puur toeval. Ze zouden niks met elkaar te maken hebben, ondanks dat ze op vrijwel hetzelfde tijdstip en hetzelfde traject plaatsvonden. "We gaan nu eerst samen met de RET onderzoeken wat hier precies is gebeurd en kijken hoe we verder gaan", aldus de woordvoerster. Omdat bij beide incidenten hetzelfde type tram is ontspoord, gaan HTM en RET uit van een technisch probleem aan de voertuigen.

Eerder was reizen met de RandstadRail gratis door de vele ongevallen. Deze regeling is maandag gestopt, omdat het volgens de RET nu beter zou gaan. De GroenLinks-fractie van Rotterdam wil dat de lijn opnieuw gratis wordt tot de problemen opgelost zijn. Reizigersvereniging ROVER wil dat RandstadRail stilgelegd blijft tot alle problemen over zijn. "Tot de oorzaak van deze ontsporingen boven water is, moeten de reizigers met bussen vervoerd worden. De veiligheid van de passagiers is in het geding", aldus Rikus Spithorst van ROVER.


Rijdt voorlopig niet meer