Gevangenen vechten vooral om de telefoon

Icoon OpmerkelijkGedetineerden hebben het moeilijk, zo blijkt uit onderzoek van de Inspectie voor de Sanctietoepassing in opdracht van Justitie. Volgens het rapport kun je als gevangene maar beter niet meer binnen de muren bellen, dit is namelijk de grootste reden voor gevangenen om elkaar te lijf te gaan.

De meeste gevangenissen hebben namelijk niet een enorm aantal telefoons ter beschikking. Er zou maar een telefoon zijn per 16 cellen, iets wat nogal eens voor opschudding zorgt onder de gevangenen. Verder blijkt uit het rapport dat telefoonkaarten, rookwaar, drugs en diefstal ook vaak aanleiding zijn tot onenigheid.

De situatie lijkt overigens mee te vallen. Volgens de Dienst Justitiële Inrichtingen waren er in 2002 16,2 geweldplegingen per honderd bezette cellen, in 2005 nam dit aantal af naar 13,6.

Hirsch Ballin, de minister van Justitie, heeft aan de Tweede Kamer duidelijk gemaakt dat alle aanbevelingen van het rapport worden overgenomen en zoveel mogelijk worden omgezet in landelijk beleid.