Turkije: Advies Commissie onaanvaardbaar

Icoon EU/Turkije Het advies van de Europese Commissie om de onderhandelingen met Turkije over toetreding tot de Europese Unie gedeeltelijk op te schorten, is onaanvaardbaar. Dat heeft de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan woensdag gezegd, aldus de Turkse televisiezender NTV.

Erdogan had niet verwacht dat de Commissie een dergelijk drastisch advies zou geven. De Commissie wil de toetredingsonderhandelingen gedeeltelijk stopzetten, omdat Turkije niet snel genoeg hervormingen doorvoert en EU-lidstaat Cyprus weigert te erkennen. Het is echter niet de Commissie, maar de Europese Raad die het definitieve besluit moet nemen. In de Europese Raad komen de leiders van de EU-lidstaten bijeen. Finland, voorzitter van de Europese Raad, heeft inmiddels steun betuigd aan de aanbeveling van de Commissie. Premier Matti Vanhanen noemt de aanbeveling "een redelijk voorstel" en "een solide basis voor een discussie". Ook de Franse president Jacques Chirac schaart zich volledig achter de aanbeveling van de Commissie. Minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot en de Nederlandse Tweede Kamer hebben tevens hun steun betuigd aan de aanbeveling. Op 11 december zal de Raad een besluit nemen in Brussel.

Op de NAVO-top in de Letse hoofdstad Riga overleggen de leiders van de lidstaten van de Europese Unie op het laatste moment nog met Turkije. Dat heeft Europees Commissaris Olli Rehn van Uitbreiding gezegd. Het is een laatste poging om te kijken of er toch nog bewegingsruimte is aan de kant van Turkije.