School zorgt voor kleding, brood en was

Icoon OnderwijsScholen gaan er steeds vaker toe over om de taak van verzakende ouders over te nemen. Overkoepelende besturen en bonden zijn hier tegen omdat in hun oordeel de school er niet voor is om de tekortkomingen van de ouders goed te maken.

Sommige scholen gaan heel ver. Zo draait de christelijke Mauveschool in Dordrecht regelmatig een wasje voor leerlingen omdat de ouders dat wegens geldgebrek duidelijk niet meer doen. Andere scholen voorzien kinderen van een een goed ontbijt of lunch, omdat de kinderen hongerig en zonder lunchpakketten op school komen. De Mauveschool verstrekt ook wel eens warme kleding aan hun leerlingen als die in de winter veel te slecht gekleed op school verschijnen. De Dordtse school heeft zelfs wel eens meegemaakt dat een scholiere niet verscheen omdat haar zusje die dag de schoenen nodig had.

'Iets gaat niet goed'
De christelijke koepelorganisatie 'De Besturenraad' begrijpt de goede bedoelingen, maar vindt het wel erg ver gaan. ''Een school is geen zorginstelling. Er gaat duidelijk iets niet goed in de opvoeding van kinderen en deze school vangt dat op, maar men zou dat samen met de gemeente en de bijbehorende zorginstelling moeten oplossen.''

Onderwijsbond CNV krijgt ook steeds meer alarmsignalen binnen. ''Scholen maken zelfs melding van kinderen die duidelijk ongewassen binnenkomen. En wij horen ook steeds vaker over die ontbijtjes op scholen. Waar houdt het op? Laat ouders hun eigen verantwoordelijkheid nemen'', zegt een woordvoerder.

In het Amsterdamse stadsdeel Zuidoost diende de ChristenUnie onlangs en motie in om alle basisschoolkinderen voortaan elke dag gratis melk en een fruithapje te geven. De al vermelde Mauveschool verstrekt reeds brood en soep aan hongerige kinderen. ''Het is onze taak niet, dat weten we, maar wat moet je doen als een kind zegt dat thuis de boterhammen op waren.''