Vormgevingsprijs voor moskee

Icoon BinnenlandsDe 28-jarige Aida Rifai heeft de Zuid-Hollandse Vormgevingsprijs 2006 gewonnen voor haar afstudeeropdracht: een moskee. De architecte koos voor een eigentijds ontwerp, dat goed past bij de Nederlandse architectuur, omdat ze zegt dat ze niks heeft met moskeeën met koepels en minaretten, die ze "heimwee-moskeeën" noemt. Moskeeën moeten volgens Rifai de Nederlandse moslims uit deze tijd aanspreken.

Rifai, zelf moslima, zegt dat ze zich in de traditionele moskeeën niet thuis voelt. Dat komt enerzijds door de grote sociale controle die er is, maar ook door de gebouwen zelf. Minaretten en koepels doen haar wel iets, maar dan wel op vakantie in Turkije en niet in Nederland. Sowieso noemt ze ze overbodig: "Hier in Nederland worden geen mensen opgeroepen tot gebed en die koepel is bovendien ook maar overgenomen uit de Byzantijnse cultuur."

Ook binnenin heeft ze veel dingen anders gedaan dan gebruikelijk is. Zo liet ze rijke decoraties en dure, overdadige materialen achterwege. Alleen in de bibliotheek is nog een Arabisch getint motiefje te zien. Verder zijn de meeste ruimtes heel open. Bovenin is een ruimte speciaal voor jongeren gemaakt, waar ze kunnen "chillen".

Rifai zegt met haar ontwerp absoluut niet de islam wil verbergen: "Zeker niet. Ik heb me niet laten leiden door alle ophef rondom mijn geloof. Ik wilde gewoon iets maken dat in deze tijd past."


Een foto van de maquette van het winnende ontwerp