Brein pakt grote 'topsite' aan

Icoon PiracyStichting Brein heeft naar eigen zeggen een grote slag geslagen in de strijd tegen internetpiraterij. De stichting liet onlangs een zogenaamde 'topsite' sluiten. Op de server, die beheerd werd door iemand met de schuilnaam 'MadBiker', stond voor 5,6 terabyte (5.600 gigabyte) aan illegale software, films en muziek.

Topsites staan bovenaan de piramide van de illegale downloadnetwerken. De servers zijn alleen toegankelijk voor ingewijden en zijn vaak de eerste die nieuw auteursrechtelijk materiaal verspreiden. Op deze manier zijn zij in feite de 'voedingsbodem' voor andere diensten, zoals Limewire, Bittorrent en Direct Connect, waarmee gebruikers dit materiaal weer onderling uitwisselen.

De gesloten site maakte gebruik van het zeer snelle glasvezelnetwerk van Ons Net in het Brabantse Nuenen. De beheerder van de site is door Edutel, het bedrijf dat de netwerkdiensten van Ons Net levert, gevraagd zich te melden bij Brein. Dat zou deze hebben toegezegd. Mocht hij zich echter niet melden, dan weet Edutel nog niet of zij zelf de gegevens aan Brein zal verstrekken.

Volgens directeur Tim Kuik van Stichting Brein kan MadBiker een forse schadeclaim tegemoet zien. Hij wil zich "in dit stadium niet wagen aan een schatting van de schade", maar denkt dat die "extreem" is.

Met dank aan The-Ghost en ARSon voor de submit.