'Kijkers niet blij met gekleurde Pieten'

De gekleurde 'zwarte Pieten' waarmee de publieke omroep (NPS) middels het dagelijkse Sinterklaasjournaal de kinderen in Nederland confronteert, leidt tot grote verwarring bij kinderen en tot ergernis bij veel ouders. Dat schrijft De Telegraaf vandaag.

Sinterklaas heeft dit jaar naast de traditionele zwarte Pieten ook gele, rode, groene, witte en blauwe knechten. Dat komt omdat de Pakjesboot 'door de regenboog is gevaren'. Veel kijkers vinden dat de publieke omroep zo een jarenlange Nederlandse traditie vakkundig om zeep helpt.

Ook zouden de schrijvers van het Sinterklaasjournaal zorgvuldig het woord 'zwarte' voor Piet vermijden. De helpers van de sint gaat op televisie door het leven als 'Piet', 'Pieten' of 'Pietjes'.

Geen politiek correct statement
De eindredacteur van het Sinterklaasjournaal, AjÚ Boschhuizen, zegt dat de omroep niet door belangenorganisaties onder druk is gezet om de knecht van Sinterklaas alle kleuren van de regenboog te geven. ''Absolute onzin. Het is ook niet een politiek correct statement. De Pakjesboot is gewoon door een regenboog gevaren.''

Of de gekleurde Pieten voortaan jaarlijks komen, weet Boschhuizen niet. ''Een Piet is gewoon de vrolijke helper van Sinterklaas. Zijn kleur is niet belangrijk.''Regenboog Pieten


Met dank aan Del_Toro voor de submit.