Zwarte Cobra getuigt tegen Mink K.

Icoon JustitieIn de zaak tegen de vermeende topcrimineel Mink K. zijn drie nieuwe getuigen toegewezen door de rechtbank. Onder hen bevindt zich onder andere de Nederlandse drugshandelaar Henk R., beter bekend onder de naam Zwarte Cobra, die momenteel vastzit in de Verenigde Staten.

Mink K. (44) wordt verdacht van de in 1993 gepleegde moord op drugshandelaar Jaap van der Heiden. Inmiddels zit hij al ongeveer 21 maanden in voorarrest voor deze zaak. K. werd vorig jaar aangehouden op verdenking van de moord. De politie hoefde destijds overigens niet lang naar hem te zoeken, aangezien hij nog vastzat voor betrokkenheid bij het illegaal houden van een groot wapenarsenaal.

De zaak zal worden voortgezet in januari. Tot die tijd blijft K. gewoon vastzitten, ondanks het verzoek van zijn advocaten om hem in vrijheid te stellen. Van der Heiden vond in april 1993 de dood toen een bom, die in een tas was verstopt, afging bij zijn huis in Alkmaar. De bom werd op afstand tot ontploffing gebracht.

De Zwarte Cobra kan mogelijk opheldering verschaffen over de kwestie. De drugshandelaar had begin jaren negentig vaak contact met K.. Hij wordt waarschijnlijk in de VS verhoord, waar hij een celstraf van twintig jaar uitzit wegens het beramen van een xtc-smokkel.

Daarnaast heeft de rechtbank Klaas Langendoen opgeroepen als getuige. Langendoen was in de jaren negentig hoofd van de Criminele Inlichtingen Dienst (CID) Kennemerland. Hij werd later één van de hoofdpersonen in de zogenaamde IRT-affaire. Het Interregionaal Rechercheteam Noord-Holland/Utrecht hield zich bezig met de opsporing van de georganiseerde drugshandel. Toen bleek dat het team gebruik maakte van ongeoorloogde opsporingsmethoden, werd het ontbonden.

Overigens worden momenteel twee journalisten van de Telegraaf in gijzeling gehouden omdat zij weigeren bekend te maken van wie zij staatsgeheime dossiers hebben gekregen. Hierin stond informatie over Mink K..


Mink K.