Paus wenst Turkse EU-lidmaatschap

Icoon BuitenlandsPaus Benedictus XVI heeft zijn mening gegeven over de mogelijke toetreding van Turkije tot de Europese Unie. Hij is sinds dinsdagmiddag op bezoek in het islamitische land. De Turkse premier Tayyip Erdogan heette de kerkelijke vorst welkom, waarna het duo een kort onderhoud had. Na het gesprek beantwoordde de Turkse premier enkele vragen van de pers. Erdogan zei dat hij de paus heeft gevraagd de inspanningen van Turkije om lid te worden van de EU te steunen. Hierop zou de paus hebben geantwoord dat 'we niet politiek zijn maar we wensen voor Turkije dat het lid kan worden van de EU'.

Deze woorden van paus Benedictus XVI zijn vrij opmerkelijk, aangezien hij destijds als de Duitse kardinaal Ratzinger geen voorstander was van de Turkse toetreding. Hij meende dat een overwegend islamitisch land niet in het overwegend christelijke Europa thuishoort. Mede daarom was zijn bezoek omstreden.

Een andere factor die ervoor zorgde dat de overwegend Islamitische Turken met argusogen naar de komst van de paus keken, was het verband dat kerkelijke vorst tussen de Islam en geweld legde. Maar volgens Erdogan zei de paus nu dat hij de islam als een vreedzame en warme godsdienst ziet. Het korte gesprek tussen de twee ging verder over de dialoog tussen godsdiensten en culturen. Het gesprek duurde vrij kort, omdat Erdogan naar de NAVO-top in Riga moest gaan. Daar zal hij onder andere gezelschap krijgen van premier Jan-Peter Balkenende.

Voor de komst van de paus hebben de Turkse autoriteiten zware veiligheidsmaatregelen genomen. Meer dan 3000 agenten beveiligden de weg van de luchthaven naar het centrum van Ankara. Op daken en markante punten stonden scherpschutters. De opvolger van Paus Johannes Paulus II zou een grotere beveiliging hebben gekregen dan president Bush, die in 2004 in Turkije was.

Paus Benedictus XVI brengt deze week ook een bezoek aan patriarch Bartolomeos, het hoofd van oosters orthodoxen in de wereld. De paus van het Westen bezoekt daarmee eigenlijk de paus van het Oosten. Bartolomeus zal daarbij vermoedelijk kritiek uiten over de behandeling van Christenen in Turkije. Hier is een verslag over een Islamitische advocaat, die het in haar vaderland opneemt voor de Christelijke minderheid. Zij vertelt welke problemen er zijn, welke reden hier aan ten grondslag ligt, en hoe zij deze problemen wil verhelpen. Het verslag is opgesteld door het NOS.

Paus Benedictus XVI en Premier Erdogan