Iran: vertrek VS sleutel tot vrede in Irak

Icoon OorlogHet vertrek van de Amerikaanse militairen uit Irak is de eerste stap op weg naar vrede in dat land. Dit heeft de Opperste Leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei, dinsdag gezegd tijdens een onderhoud met de bezoekende Iraakse president Jalal Talabani.

"De Amerikanen zullen absoluut niet slagen in Irak en de voortzetting van de bezetting is voor de Amerikanen niet te slikken", zei hij. Khamenei denkt verder dat de huidige situatie in Irak nadelig is voor de hele regio en er geen hoop is op verbetering zolang de Amerikaanse soldaten er verblijven.

De Iraakse president Talabani zoekt tijdens zijn driedaagse bezoek aan het sjiitische buurland hulp om de bloedige burgerstrijd in Irak te beteugelen. Khamenei liet weten mee te willen helpen aan het herstel van de veiligheid als de regering van premier Nuri al-Maliki daar om vraagt.

De Verenigde Staten beschuldigen Teheran er geregeld van hulp te geven aan sjiitische milities in Irak zonder ooit overtuigend bewijs op tafel te leggen. Amerikaanse regeringskringen overwegen Iran te betrekken bij het stabiliseren van de situatie in Irak.