Wouter Bos bezorgd over persvrijheid

Icoon BinnenlandsPvdA-leider Wouter Bos is ''zeer bezorgd'' over de persvrijheid in Nederland. Dat zei hij vandaag naar aanleiding van de gijzeling van de Telegraaf-journalisten Bart Mos en Joost de Haas. Premier en CDA-leider Jan Peter Balkenende noemde de persvrijheid ''een groot goed'', maar liet zich verder niet uit over de kwestie.

Eerder lieten ook de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) en het Genootschap van Hoofdredacteuren weten dat de gijzeling de persvrijheid aantast. ''Als een journalist afspraken rond de geheimhouding van zijn bronnen niet meer zou kunnen nakomen, dan zouden daarmee zijn informatiebronnen op den duur uitdrogen. Daarmee is de persvrijheid rechtstreeks in het geding''' zo stelden ze in een verklaring.

Mos en De Haas werden gisteren door de rechter-commissaris in Den Haag in gijzeling genomen omdat zij als getuigen in een strafzaak hebben geweigerd te onthullen wie de bron is geweest voor de reportages, begin dit jaar over BVD/AIVD-dossiers die in het criminele milieu terecht waren gekomen.

Overplaatsing
De twee journalisten die vanochtend behoorlijk klaagden over de cel in het huis van bewaring in Scheveningen waarin ze de nacht moesten doorbrengen, worden in de loop van de dag overgeplaatst naar een afdeling met een milder regime. Mos en De Haas krijgen daar meer bewegingsvrijheid.

Morgen oordeelt de raadkamer van de rechtbank in Den Haag of de gijzeling terecht is. De raadkamer moet dan ook besluiten of de hechtenis van de journalisten met 12 dagen wordt verlengd.