Canada erkent Quebec als aparte natie

Icoon Vlag Quebec Het Canadees parlement heeft maandag een resolutie aangenomen waarin de inwoners van de Franstalige regio Quebec worden erkend als natie binnen een verenigd Canada. De resolutie, ingebracht door de Canadese premier Stephen Harper, werd met 266 stemmen voor en 16 tegen goedgekeurd.

Uit protest tegen de motie legde maandag een lid van de regering van Harper zijn functie neer. Staatssecretaris Michael Chong zei dat hij zich niet kon vinden in de erkenning van 'etnisch nationalisme'. "Ik geloof in dit geweldige land van ons en ik geloof in één natie, een onverdeeld Canada", zei hij bij zijn aftreden. "Zij (de separatisten) zullen stellen dat als Quebec een natie binnen Canada is, dat het dan zeker ook een natie zonder Canada is", aldus Chong.

Er is al jaren onduidelijkheid over de status van de Franstalige provincie Quebec. Zo zijn er al twee referenda geweest over onafhankelijkheid van Quebec, maar die hebben het niet gehaald. Deze resolutie heeft deels een einde gemaakt aan deze onduidelijkheid. Veel Engelstalige Canadezen zijn bang dat de erkenning van Quebec als natie de eerste stap is naar volledige onafhankelijkheid van het gebied.

De oppositiepartij Bloc Quebecois heeft na deze resolutie al aangegeven meer macht te willen, zoals het recht van Quebec om een aparte gezant naar internationale ontmoetingen te sturen. Quebec heeft haar wetgeving intussen 'Quebec National Assembly' genoemd en Quebec City tot hoofdstad uitgeroepen.



Quebec aparte natie binnen Canada