Olmert: Palestijnen kunnen eigen staat krijgen

Icoon Israël/PalestinaIsraël wil veel Palestijnse gevangenen vrijlaten en geblokkeerde Palestijnse tegoeden vrijgeven, in ruil voor een door Palestijnse militanten ontvoerde Israëlische militair. Daarnaast ziet het land geen bezwaren tegen de stichting van een Palestijnse staat.

De Israëlische premier Olmert wil hiermee het vastgelopen vredesproces met de Palestijnen hervatten. "Voor de vrijlating van Gilad Shalit en zijn veilige terugkeer naar zijn familie is de Israëlische regering bereid veel Palestijnse gevangenen vrij te laten", aldus Olmert.

Verder zei hij dat het aantal controleposten op de nog steeds bezette Westelijke Jordaanoever zullen worden verminderd. Ook zou de grens tussen Gaza en Israël vaker opengaan. Tot slot zei hij 'grote' stukken bezet land terug te willen geven aan de Palestijnen, voor "echte vrede".

Drie Palestijnse groepen ontvoerden de Israëlische korporaal Shalit eind juni. Zij wilden deze korporaal ruilen tegen Palestijnen die Israël gevangen houdt. Het Joodse land gaf publiekelijk te kennen niet in te zullen gaan op deze eis. In plaats daarvan begon het Israëlische leger een groot offensief om Shalit te bevrijden, maar zonder succes. De aanval kostte aan bijna vierhonderd Palestijnen het leven, onder wie veel burgers.

In de afgelopen dagen lijken er echter vorderingen te zijn op de weg naar vrede. Dit weekeinde gingen de Palestijnse president Abbas en de Israëlische premier Olmert akkoord over een staakt-het-vuren, dat vanmorgen is ingegaan.

De Israëlische premier zei verder: "We kunnen het verleden niet veranderen, of slachtoffers van beide zijden terugbrengen. Wat we wel in de hand hebben, is het voorkomen van nieuwe tragedies". De Palestijnse hoofd-diplomaat, Saeb Erekat, reageerde dat de Palestijnen ook klaar zijn voor een eeuwig durend vrede-akkoord. "Als eerste moeten we ervoor zorgen dat het fragiele bestand in stand blijft, wat de sleutel is tot nadere betrekkingen", aldus Erekat.