92-jarige sterft na blunder zorgcentrum

Icoon GezondheidEen 92-jarige bewoonster van zorgcentrum Het Hoge Veer in Raamsdonksveer heeft na een val urenlang met een gebroken heup in haar kamer gelegen, zonder dat het personeel iets door had. Toen het ongeval werd ontdekt, werd zij nog in allerijl naar het ziekenhuis gebracht, maar tevergeefs. De demente vrouw is twee dagen na het ongeval bezweken aan haar verwondingen.

Een verzorgster van het zorgcentrum wordt als verantwoordelijke aangewezen. Zij zou vergeten zijn om de vrouw 's avonds in bed te stoppen. Hierop zou de bejaarde zelf hebben geprobeerd om in bed te komen, waarna zij ten val kwam. De volgende ochtend vond het personeel de zwaargewonde vrouw en werd zij met spoed naar het ziekenhuis gebracht voor een operatie. Een dag later overleed de 92-jarige.

Familieleden zijn woedend. "Ze zijn nalatig geweest," zegt kleinzoon R. van Groesen, die het overlijden van zijn oma een 'enorme klap' noemt. "Dit soort dingen mag toch niet voorkomen?"

Van Groesen zet zijn vraagtekens bij de procedures die het zorgcentrum hanteert. "Er is niet de zorg verleend die je mag verwachten. Bovendien: mijn oma was een beetje doof en de televisie stond altijd behoorlijk hard. Dat ding heeft heel de nacht aangestaan. Hoe kan het dat niemand dat heeft gehoord?"

Sinds twee jaar zat de oude vrouw in Het Hoge Veer, omdat ze niet meer zelfstandig kon leven. In 2004 werd dit zorgcentrum nog onderscheiden met het Gouden Keurmerk. De directeur van de zorginstelling, M. Konings, noemt het overlijden van de bewoonster "heel tragisch" en heeft de familie zijn excuses aangeboden.

Als voorlopige maatregel is het personeel opgedragen aan het einde van elke dienst alles te controleren. Uit eigen onderzoek moet blijken of meer stappen worden ondernomen. "We bekijken welke maatregelen nodig zijn," aldus Konings. Hij sluit niet uit dat 'hoge werkdruk' heeft bijgedragen aan de 'menselijke fout'. De medewerkster die de blunder heeft gemaakt, is niet geschorst. Wel heeft ze voorlopig geen late diensten. "Ze zit er ook ontzettend mee."