Turkse zusjes worden na 11 jaar uitgezet

Icoon BinnenlandsDe Nederlandse staat gaat twee Turkse meisjes het land uitzetten, zo schrijft het Parool dit weekend. Sumeyra (15) en Ceyda (14) Kaba wonen al sinds 1995 in Nederland, bij hun Turkse vader en stiefmoeder, die beiden de Nederlandse nationaliteit hebben. Het is vader Kaba echter niet gelukt om een verblijfsvergunning voor zijn dochters te krijgen. Daardoor zijn de meisjes illegaal in ons land. Een wanhopige laatste brief aan minister Rita Verdonk (Vreemdelingenzaken) heeft niet geholpen.

Ondanks die illegale status zitten ze op het Hervormd Lyceum-West in Amsterdam. Sumeyra zit in de examenklas van het vmbo, Ceyda in de tweede van de havo. Leiding, docenten en leerlingen van de school zijn woedend. De meisjes spreken nauwelijks Turks. De rest van hun familie woont in Nederland en Duitsland. Bovendien moeten de twee hun vader en stiefmoeder en halfbroertje en -zusje hier achterlaten.

De schoolleiding heeft contact opgenomen met politici en met burgemeester Job Cohen. Die zegt ''ermee bezig'' te zijn. Daar moet hij dan wel haast mee maken, want de planning is dat de zusjes dinsdag worden uitgezet.Ceyda (boven) en Sumeyra Kaba

Met dank aan SpL7 voor de submit.