'Rumsfeld gaf fiat aan martelingen in Abu Ghraib'

Icoon OorlogDe eerder deze maand teruggetreden Amerikaanse minister van Defensie Donald Rumsfeld gaf toestemming voor het martelen van terreurverdachten in de Iraakse gevangenis Abu Ghraib. Dat heeft de Amerikaanse ex-generaal Janis Karpinski tegen de spaanse krant El País gezegd.

Karpinski had de leiding over Abu Ghraib, een gevangenis bij Bagdad, en andere Iraakse gevangenissen. In het zaterdag gepubliceerde vraaggesprek stelt Karpinski dat Rumsfeld zijn handtekening onder een notitie had gezet, waarmee hij het groene licht gaf voor een harde aanpak van de gevangenen in Abu Ghraib.

Volgens Karpinski kregen ondervragers van de militaire inlichtingendiensten toestemming om gevangenen gedurende een lange tijd te laten staan, ze uit hun slaap te houden en ze lastig te vallen met keiharde muziek. Karpinski had van juli tot november 2003 de leiding over Abu Ghraib en zestien andere Iraakse gevangenissen.

Geneefse Conventies gerespecteerd
Ze zegt dat in de cellencomplexen de Geneefse Conventies voor de behandeling van krijgsgevangenen zijn gerespecteerd. Tijdens de verhoren zijn de conventies volgens Karpinski wel met voeten getreden. Naar eigen zeggen was zij niet verantwoordelijk voor die verhoren. De ondervragingen vielen onder de verantwoordelijkheid van de militaire inlichtingendiensten.

In het voorjaar van 2004 doken foto's op van Amerikaanse bewakers en ondervragers die zich in Abu Ghraib-gevangenis schuldig hadden gemaakt aan marteling en seksuele intimidatie van gevangenen. In verband met de zaak zijn Amerikaanse militairen veroordeeld. Karpinski verloor haar rang.