Hoekstra benoemd tot informateur

Informateur Rein Jan HoekstraCDA'er Rein Jan Hoekstra, lid van de Raad van State, is door koningin Beatrix aangewezen als informateur. Hij moet op korte termijn onderzoeken welke mogelijkheden er zijn voor de vorming van een kabinet dat mag rekenen op een vruchtbare samenwerking met het parlement.

Dit liet de Rijksvoorlichtingsdienst zaterdagavond weten. Het onderzoek in deze verkennende fase betreft de bereidheid om aan het kabinet deel te nemen, de onderwerpen waarover tevoren duidelijkheid moet bestaan en de wijze waarop die duidelijkheid in een volgende fase kan worden verkregen.

Ervaring
De 'veteraan' Hoekstra, zaterdag 65 jaar geworden, was als informateur betrokken bij de vorming van Balkenende-II in 2003, maar zijn politieke ervaring gaat terug tot de premiers Den Uyl, Van Agt en Lubbers, die hij adviseerde tijdens hun kabinetsperiode.

Actief in de landelijke politiek is hij nooit geweest, maar Haagse ingewijden omschrijven Rein Jan Hoekstra als een 'raspoliticus'. ''Hij is iemand die het politieke spel tot in de vingertoppen beheerst'', zegt een CDA'er met veel politieke ervaring.

Opdracht
Hoekstra wacht een ingewikkelde opdracht. Na de Tweede Kamerverkiezingen van afgelopen woensdag zijn de politieke verhoudingen zo veranderd dat een nieuw kabinet bestaande uit twee partijen niet mogelijk is. Vanwege de grote inhoudelijke verschillen tussen de grootste partij CDA en de grote winnaar SP lijkt ook een kabinet van de drie partijen CDA, PvdA en SP moeilijk te realiseren. Het is nu aan Hoekstra om te verkennen welke mogelijkheden en blokkades er zijn.
Met dank aan theSummoner voor de submit.