'Stemwijzer zorgde voor winst Wilders en SP'

Icoon Politiek Uit een analyse van de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit blijkt dat de Stemwijzer ervoor gezorgd heeft dat de SP en de Partij voor de Vrijheid de verkiezingen hebben gewonnen. Dat hebben de onderzoekers zaterdag geschreven in het NRC Handelsblad.

De onderzoekers stellen dat veel VVD en PvdA-stemmers bij het invullen van de Stemwijzer de PVV als stemadvies kregen. Ook was de SP oververtegenwoordigd in het stemadvies. In vergelijking met voorgaande verkiezingen hebben veel meer stemmers gebruik gemaakt van de Stemwijzer.

De meeste kiezers hebben hun definitieve keuze gemaakt tussen 15 oktober en 13 november. In deze periode was de krachtmeting tussen de lijsttrekkers goed zichtbaar. De PvdA zou te zwak gereageerd hebben op kritiek van het CDA en zo voor de kiezer overkomen als een verliezer. Een andere fout van de PvdA is het zogenoemde 'kopje koffie' vlak voor de verkiezingen. Daarin spraken de lijsttrekkers van de linkse partijen over een gezamenlijke coalitie. Hierdoor zouden de inhoudelijke verschillen tussen de linkse partijen voor de kiezer verminderd zijn, waardoor de PvdA de deur voor de SP wijd open heeft gezet.