NAVO zet kandidaat-lidstaten in wachtkamer

Icoon Buitenlands De NAVO breidt voorlopig niet uit met nieuwe lidstaten. KroatiŽ, MacedoniŽ en AlbaniŽ moeten nog minstens tot voorjaar 2008 in de wachtkamer. GeorgiŽ en OekraÔne nog veel langer. Hooggeplaatste medewerkers van het militaire bondgenootschap hebben dat gezegd vooruitlopend op een NAVO-top van regeringsleiders van de 26 NAVO-landen, dinsdag en woensdag in Riga.

De Balkan-landen KroatiŽ, MacedoniŽ en AlbaniŽ hadden zelf wel gehoopt op een toezegging. Hun legers zijn echter nog niet ver genoeg ontwikkeld, vindt de NAVO. Naar verwachting beloven de regeringsleiders hooguit om eventueel in het voorjaar van 2008 onderhandelingen over lidmaatschap te beginnen met een of meerdere van de drie landen. Voor GeorgiŽ en OekraÔne ligt aansluiting nog lastiger, wegens de gespannen relatie met hun buurland Rusland.

Enkele regeringsleiders van NAVO-landen overwegen wel om ServiŽ, Montenegro of BosniŽ een partnerschap aan te bieden, een eerste voorportaal van lidmaatschap. Maar het verzet is groot. Nederland, Frankrijk en anderen vinden dat vooral ServiŽ eerst goed moet meewerken met het JoegoslaviŽ-tribunaal in Den Haag.Uitspraken lopen vooruit op NAVO-top