Ontwerp hoogste toren Tokio onthuld

Icoon Architectuur Het ontwerp van de mogelijk hoogste toren ter wereld is vrijdag in Tokio onthuld. De makers hopen dat de gigantische zendtoren met 610 meter het hoogste bouwwerk ter wereld zal worden. In 2011 moet de toren klaar zijn.

De New Tokyo Tower, zoals de toren gaat heten, gaat een toren uit 1958 van 333 meter hoog vervangen. De toren staat op een driehoekig fundament, maar verandert verder naar boven steeds meer in een cilindervorm. Door de zilverblauwe kleur aan de bovenkant lijkt de toren op te gaan in de lucht. De ontwerpers zijn de architect Tadao Ando en de kunstenaar Kiichi Sumikawa. De toren heeft ook een praktische functie: door de hoogte wordt verwacht dat televisie- en radiouitzendingen in Tokio veel beter te ontvangen zijn.

Of de New Tokyo Tower de hoogte toren wordt is nog niet helemaal bekend. Er lijkt een heuse competitie op gang gekomen te zijn tussen verschillende steden. Na de aanslagen van 11 september 2001 wordt in New York de Freedom Tower gebouwd. Inclusief antenne zal deze 541 meter hoog worden. De Freedom Tower is waarschijnlijk eind 2010 klaar, iets eerder dan de New Tokyo Tower. De makers van de Burj Dubai houden de hoogte van hun toren angstvallig geheim. Er wordt verwacht dat deze toren hoger dan 800 meter zal worden inclusief antenne. Deze toren zal al in 2009 geopend worden in Dubai. Nu is de hoogste toren nog de CN Tower in Toronto, met een hoogte van 553 meter.Wint Tokio, New York of Dubai?