Rouvoet: Ook onderhandelen met Wilders

AndrÚ Rouvoet AndrÚ Rouvoet, leider van de ChristenUnie, vindt het belangrijk dat er ook coalitieonderhandelingen gevoerd worden met Geert Wilders van de Partij voor de Vrijheid. "De SP is niet de enige die een opmerkelijke ontwikkeling heeft doorgemaakt", zei Rouvoet nadat hij advies uitgebracht had aan de koningin. Hij vindt het belangrijk dat een nieuwe informateur met alle partijen praat, zonder een bepaalde coalitie op het oog.

D66-leider Alexander Pechtold is het daar niet mee eens. Hij wil geen partij uitsluiten, maar heeft een dubbel gevoel over de Partij voor de Vrijheid. "Hoewel het een winnaar is, moet je wel enig realisme hebben", aldus Pechtold. Tijdens de verkiezingscampagne heeft hij Wilders vaak aangevallen op zijn anti-islamopstelling. Wilders weigerde daarop met hem in debat te gaan.

Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren wil een links kabinet van PvdA, SP, GroenLinks, ChristenUnie, Partij voor de Dieren en D66. Deze grote coalitie kan rekenen op 76 zetels. Volgens haar is de verkiezingsuitslag uit te leggen als een verlang naar duurzaamheid en mededogen. Deze waarden ziet zij vooral terugkomen bij de linkse partijen: het CDA zou teveel een anti-dierenpartij zijn en Thieme ziet hen liever niet regeren.

Bas van der Vlies van de SGP wil een coalitie van CDA, PvdA en ChristenUnie. Die combinatie is volgens hem het meest werkbaar. CDA, PvdA en SP moet er alleen komen "als niet anders kan. Het CDA zal weinig trek hebben in een coalitie met die twee, die samen sterker zijn. Dan organiseer je je eigen nederlagen. Dat zullen ze niet doen".

De kans is groot dat Hoekstra de informateur wordt. Hij is het vaakst genoemd als de geschikte man om de verkennende gesprekken te voeren. Rouvoet vindt Rein Jan Hoekstra een ideale informateur. Zo is hij lid van de Raad van State en was hij samen met Frits Korthals Altes de informateur van het kabinet-Balkenende II. Bovendien is hij van CDA-huize en heeft hij veel politieke- en bestuurservaring. Hoekstra was bijvoorbeeld adviseur van de premiers Den Uyl, Van Agt en Lubbers. Vandaag heeft de koningin gesproken met alle fractievoorzitters van de Tweede Kamer. Ze zal waarschijnlijk vandaag nog de informateur aanwijzen. Die krijgt als taak alle mogelijkheden in kaart te brengen.