Fransen geschokt door Parijse hooligans

MisdaadDe Franse autoriteiten hebben geschokt gereageerd op de rellen van donderdagavond na de UEFA-cupwedstrijd tussen Paris Saint Germain en Hapoel Tel Aviv. Daarbij werd een hooligan van de Parijse club door een agent doodgeschoten. Deze fan maakte deel uit van ruim honderd Saint Germain-hooligans die een Israëlische fan aanvielen en de zwarte agent uitscholden voor vieze neger. Ook schreeuwden ze antisemitische leuzen. De Franse club had onverwacht met 4-2 verloren van Hapoel.

President Chirac, minister Sarkozy en andere politici hebben schande gesproken van het supportersgedrag. Ze overwegen harde maatregelen tegen de hooligans van de voetbalclub uit Parijs.

De zwarte agent (de 32-jarige Antoine Granomort) was als agent in burger verantwoordelijk voor het bewaken van politieauto's. Hij zag hoe een grote groep Franse hooligans de Joodse fan belaagden en schoot hem te hulp.

Schoppen
Granomort gooide eerst een traangasgranaat en riep de Hapoel-fan toe zich achter hem te verschuilen. De beledigingen waren niet van de lucht ('vuile jood', Hitlergroeten, 'vuile neger', apengeluiden), terwijl het tweetal zich uit de voeten probeerde te maken.

De agent en de Israëlische fan werden echter achterhaald en Granomort werd tegen de grond gewerkt en in zijn buik en in zijn gezicht geschopt. Toen opende hij het vuur op een Franse hooligan van Noord-Afrikaanse komaf. De kogel doorboorde de long van de allochtone supporter (de 26-jarige Mounir Bouchaer), en kwam vervolgens terecht in het hart van de 25-jarige Julien Quemener, een lid van de extreem-rechtse supportersvereniging Boulogne Boys. Quemener overleed ter plekke.

Boulogne Boys en aanverwante supportersgroepen brengen de Parijse club al langer in problemen. Op de tribunes werden felle vechtpartijen uitgevochten met de multiculturele supportersvereniging van PSG, Tigris Mystic. Die heeft zich deze zomer ontbonden. Donkere voetballers klagen geregeld over de oerwoudgeluiden die in het stadion worden gescandeerd.

Met dank aan tongytongylickylicky en calvobbes voor de submit.