Le Pen heeft al 17% in peiling

Zeventien procent van de Franse kiezers is van plan volgend jaar te stemmen op de uiterst rechtse Franse presidentskandidaat Jean-Marie Le Pen (78) van het Front National. Dit blijkt uit een vrijdag in de krant Le Monde gepubliceerde peiling.

Het gaat hierbij om bijna twee keer zo veel kiezers als de 9 procent van de ondervraagden die in 2002 van te voren zei in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen op Le Pen te gaan stemmen. Le Pen verraste politiek Frankrijk vervolgens door in de eerste ronde van die verkiezingen tweede te worden en socialistenleider Jospin achter zich te laten. Le Pen verloor in de tweede ronde van de huidige president Chirac.

Handtekeningen
Het is overigens de vraag of Le Pen wel mee kan doen aan de presidentsverkiezingen. Elke kandidaat moet namelijk bij de 36.000 burgemeesters of andere gekozen politici 500 steunbetuigingen verzamelen. Voor het omstreden Front National is dit vaker een probleem geweest, en ook dit jaar is er veel twijfel.

Le Pen (78) zei eerder deze maand op een partijeenkomst in Le Bourget bij Parijs dat burgemeesters die bereid zijn hun handtekening te geven, zich terugtrekken omdat ze worden bedreigd door mensen uit het 'linkse en extreem-linkse milieu'.

Als Le Pen niet mee kan doen, is dat volgens velen schadelijk voor het democratische proces. De rechtse regeringspartij UMP vreest bovendien dat veel kiezers in dat geval wraak zullen nemen op de UMP-kandidaat. Ze hopen dan ook dat Le Pen zijn handtekeningenlijst rond krijgt.

De opkomst van Le Pen wordt gezien als het gevolg van het toenemende geweld in de door veel immigranten bevolkte voorsteden. Het Front National werd groot als anti-immigratie partij, maar heeft het programma gemoderniseerd.
Submitter:  Bron: ANP / FOK!