Venlo geschrokken van winst Wilders

In Venlo is door de politiek geschrokken gereageerd op de grote score die Geert Wilders daar met zijn Partij voor de Vrijheid heeft gehaald. Wilders wist in Venlo bijna 18% van de stemmen te halen. In sommige buurten scoorde hij zelfs 23,7%.

GroenLinks wethouder Peter Frey zei tegen de regionale omroep L1 dat de populariteit van Wilders de stad ''imagoschade'' toebrengt. Burgemeester en wethouders van de gemeente Venlo hebben donderdagmiddag overleg gehad over de opmars van Wilders, die vooral in de achterstandswijk Genooi veel kiezers aan zich wist te binden.

De PvdA-fractie in Venlo zei ''overdonderd'' te zijn door de verkiezingszege van Wilders. Ook PvdA-fractievoorzitter Hay Janssen noemt de uitkomst slecht voor het imago van de stad. De PvdA-voorman zegt zich ''niet prettig te voelen'' in een gemeente waar zoveel mensen een geheel ander geluid hebben laten horen. ''De stad probeert al jaren haar imago op te krikken, na alle negatieve publiciteit over de Bende van Venlo. Ik zie deze uitslag als een stap terug.''