Reeks bomaanslagen treft Sadr City

Icoon AanslagEen serie bomaanslagen in de wijk Sadr City in het noorden van Bagdad heeft donderdag aan zeker 160 mensen het leven gekost. Volgens de inlichtingen die gegeven zijn door de Iraakse veiligheidsmedewerkers, zijn er rond de 250 gewonden gevallen.

De wijk werd binnen amper drie kwartier opgeschrikt door zes zware ontploffingen door autobommen. Een autobom ontplofte op een drukke markt. Een zevende autobom kon net op tijd onschadelijk worden gemaakt. Ook sloegen op verscheidene plekken mortiergranaten in. Het gaat om een van de dodelijkste dagen sinds de Amerikaanse invasie van Irak in 2003.

De Sjiitische wijk Sadr City van Bagdad, staat bekend als een arme wijk. Het is een bolwerk van de radicale geestelijke en militieleider Muqtada al-Sadr. Het stadsdeel is regelmatig het doelwit van soennitische opstandelingen.

De regering heeft in Bagdad een uitgaansverbod voor onbepaalde tijd ingesteld om het geweld te beteugelen. Leiders van alle religieuze stromingen in het door interne twisten verscheurde land, hebben hun volgelingen opgeroepen tot kalmte. Premier Nuri al-Maliki noemde de aanslagen in een televisietoespraak een ernstige bedreiging voor de ''islamitische broederschap'' in Irak.