Japans detacheringsbureau verhuurt robot

Een Japans detacheringsbureau gaat volgende maand een robot verhuren aan een zaak waar het mobiele telefoons zal verkopen. De robot, Ubiko, heeft een aantal handige functies aan boord die van hem een trouwe werknemer maken. Er zit echter wel een prijskaartje aan de 113 centimer grote machine: twee uur dienst kost bijna 690 euro.

Het bureau hoopt dat Ubiko in meer winkels gebruikt gaat worden, maar vindt dat de robot ook erg geschikt zou zijn voor evenementen of bruiloften. Akiko Sakurai, een woordvoerster van het bureau: "We nemen dit heel serieus. Robots kunnen bepaalde dingen beter dan mensen. Mensen raken gehecht aan de robot, en ze is snoezig."

Ubiko kostte bijna 200.000 euro om te produceren en is voorzien van een camera en infrarood-sensoren. Bovendien heeft de robot een ingebouwde projector waarmee DVD's worden afgespeeld en kan het onder andere ballonnen uitdelen met behulp van op afstand bestuurbare metalen armen.

Uit eerdere ervaringen blijkt dat de robots goed werk afleveren. De producent van de robot, Tmsuk, verkocht er vorige maand drie aan een ziekenhuis waar ze fulltime werken als receptionisten. Rie Sudo, woordvoerster van Tmsuk, is zeer over de robots te spreken: "Het enige wat ze nodig hebben is stroom. Ze kunnen uren achter elkaar hetzelfde werk doen en bovendien hoef je geen rekening te houden met arbeidsvoorwaarden."

Het dalend aantal geboorten in Japan betekent dat er krapte op de arbeidsmarkt zou kunnen ontstaan. Onderzoekers zijn van mening dat dit probleem deels opgelost zou kunnen worden door het inzetten van robots.

De robot Ubiko
Ubiko gaat volgende maand mobiele telefoons verkopen