Marijnissen wil praten met CDA en PvdA

Icoon PolitiekJan Marijnissen vindt het zijn verantwoordelijkheid om te gaan praten met CDA en PvdA over coalitievorming, ook al heeft hij samenwerking met het CDA vóór de verkiezingen afgewezen. Marijnissen heeft dat donderdag gezegd voor aanvang van een bijeenkomst met zijn nieuwe fractie.

De SP steeg woensdag bij de Tweede Kamerverkiezingen van 9 naar 26 zetels en werd daarmee de grote winnaar van de verkiezingen.

Marijnissen zei dat door de uitslag een ''vrij ingewikkelde politieke situatie is ontstaan''. Volgens hem doet vooral het CDA er verstandig aan ''een weekje de tijd te nemen om na te denken over wat de verkiezingsuitslag betekent''. Hij heeft de indruk dat CDA-leider Jan Peter Balkenende denkt dat hij op de oude voet kan doorgaan en dat het succesvolle jaren waren, terwijl de kiezer duidelijk heeft uitgesproken dat het beleid socialer moet, aldus Marijnissen. Als dat besef niet bij Balkenende indaalt, wordt het lastig, zei hij. ''Het CDA zal ontzettend moeten veranderen.''

Halsema
De GroenLinks-fractie vindt dat het CDA moet gaan praten met de PvdA en de SP over de vorming van een kabinet. ''Het CDA is de grootste partij geworden en de SP is de grootste winnaar, dus dan ligt dat voor de hand'', aldus partijleider Femke Halsema.

Voor GroenLinks ziet Halsema vooralsnog geen rol weggelegd in de formatie. Mochten de gesprekken met de SP op niets uitlopen, dan komt de ChristenUnie in beeld als partner voor CDA en PvdA, aldus Halsema. De CU is een van de winnaars van de verkiezingen.

Ook PvdA-leider Wouter Bos vindt dat de SP moet meedoen. Hij vindt dat de PvdA zelf bescheidenheid past.

CDA-leider Jan Peter Balkenende ziet mogelijkheden om te komen tot de vorming van een nieuw kabinet, maar wil nog niet zeggen welke. Hij wil eerst advies uitbrengen aan de koningin.