Meeste allochtonen stemden links

Icoon VerkiezingenVolgens onderzoeksbureau Foquz, dat de laatste tijd de politieke voorkeur van allochtonen bijhield, stemde het overgrote deel van de allochtone kiezer gisteren 'links'. Foquz heeft gisteren de hele dag de keuze van allochtonen in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Den Bosch, Zaandam, Almere en Enschede gepeild. Onderzoekers hielden de kiezers op straat staande en vroegen naar hun stemgedrag.

Het bureau denkt dat zo'n 70% van de kiesgerechtigde allochtonen een stem heeft uitgebracht. De meesten stemden dus links; de Marokkanen deden dat het meest (90%).

De stemmen van allochtonen zouden goed zijn voor 12 Tweede Kamerzetels. De PvdA krijgt daarvan 6, de SP 3 en GroenLinks ťťn. Het CDA en D66 krijgen ook elk ťťn zetel.

Percentages
De PvdA kreeg ruim 66% van de Marokkaanse stemmen, bijna 50% van de Surinaamse stemmen en ruim 33% van de Turkse stemmen. Veel Turken lieten dit keer de sociaal-democraten links liggen vanwege het incident met de 'Armeense kwestie'. 12,3% van de Turkse stemmen ging daardoor nu naar D66. De SP van Jan Marijnissen scoorde onder alle allochtonen groepen zo'n 20%.

Van alle allochtone stemmen kwam ruim 45% bij de PvdA terecht. De SP haalde er ruim 20%. GroenLinks kwam tot 11% en het CDA tot 9%. D66 is de vijfde partij onder allochtonen met 6,5%. De VVD tenslotte haalde 4,5% binnen.