Zuiveldrankje moet afvallers helpen

Icoon GezondheidZuivelcoöperatie Campina en chemieconcern DSM hebben samen een zuiveldrankje ontwikkeld dat helpt bij het afvallen. Door de toevoeging van een speciaal soort vet neemt het hongergevoel naar verloop van tijd af. De vetbolletjes die in het product zitten, wekken een gevoel van verzadiging op, waardoor de eetlust ongeveer vier uur na inname afneemt. Dat zou ervoor zorgen dat de inname van energie bij de volgende maaltijd met minimaal 10 procent afneemt.

''Het is geen wondermiddel'', aldus directeur Bas van den Berg van Campina donderdag tijdens een presentatie in Amsterdam. ''Het helpt bij afvallen, maar het is niet afvallen met het product.'' Uit onderzoeken blijkt dat ruim de helft van de mensen die het drankje gebruiken minder hongergevoel ervaren.

Fabuless
Het vet dat in het drankje zit heet Fabuless en bestaat uit palmolie met haverolie. DSM ontwikkelde het ingrediënt niet zelf, maar nam de onderneming die het produceert recentelijk over. In Portugal en Italië liggen er al zuivelproducten in de schappen met Fabuless erin. Campina verkoopt het onder de naam Optimel Control.

Het is volgens Campina de eerste keer dat er een afslankproduct op de markt komt dat werkt op het darmstelsel. De zuivelcoöperatie probeert in de toekomst vaker in te zetten op gezondheid. Het bedrijf komt in het voorjaar met melk waar minder ongezonde vetten in zitten. Verder lanceerde Campina enkele jaren geleden een vleesvervanger op basis van zuivel.