PvdA-kopstuk Marcel van Dam stemt op SP

Icoon Verkiezingen Het oud-PvdA-kopstuk Marcel van Dam heeft niet op de PvdA, maar op de SP gestemd. Voormalig PvdA'er Jos de Beus heeft een proteststem uitgebracht op het CDA. Beide PvdA-kopstukken keren hun eigen partij de rug toe, omdat ze het niet eens zijn met de koers die hun partij gevaren heeft. Dat heeft de Volkskrant donderdag gemeld.

Marcel van Dam Van Dam is het niet eens met de huidige koers van de PvdA. "De PvdA is mijn partij niet meer", aldus Van Dam in de krant. Hij vindt de SP veel meer passen bij de sociaal-democratische traditie. Hij ziet de SP de rol van de PvdA in het politieke spectrum overnemen. "Met wat meer vernieuwing, wat minder provincialisme en een wat groter geloof in de vooruitgang, kan de SP de plaats van de PvdA in het politieke krachtenveld overnemen". Van Dam kwam enkele maanden geleden ook al in aanvaring met de PvdA, omdat hij het niet eens was met de plannen van Bos dat rijkere ouderen mee moeten betalen aan de AOW.

Jos de Beus, opsteller van het verkiezingsprogramma van de PvdA in 1994 en tevens hoogleraar politicologie, heeft een proteststem uitgebracht op Jan Peter Balkenende van het CDA. "Balkenende is de enige politieke leider die verantwoordelijkheid neemt. Na Wim Kok is hij de stabiele factor in de Nederlandse politiek. Hij is de hervormer van de verzorgingsstaat die Bos niet wil zijn", aldus De Beus. Hij vindt Bos niet klaar voor de macht. Wel hoopt hij dat Bos minister van Financiën wordt in het kabinet Balkenende IV. "Net als Kok onder Lubbers moet Bos bewijzen dat hij hard durft in te grijpen".

Met dank aan Tarak voor de submit.