Acht Poolse mijnwerkers dood na explosie

Icoon BuitenlandsVan de 23 Poolse mijnwerkers die na een gasexplosie ingesloten raakten in een kolenmijn, hebben zeker acht personen het leven gelaten. Voor het leven van de vijftien overigen wordt gevreesd. Het ongeluk gebeurde gistermiddag. De mijnwerkers waren op een diepte van duizend meter bezig een muur in een ondergrondse gang weg te hakken, toen zich opeens een explosie voordeed.

Een reddingsteam probeert hen te bereiken. Zbigniew Madej, een woordvoerder, zei dat deze ploeg zich nog door zo'n vijfhonderd meter puin moest werken en dat het luchtverversingssysteem door het ongeluk beschadigd was. "De situatie is zeer, zeer ernstig", aldus Madej op een persconferentie. "Wij hopen dat wij hen veilig en gezond zullen vinden."

Dit is niet het eerste ongeluk in de Poolse mijnbouw. De sector heeft te kampen met ontslagen en een gebrek aan investeringen, wat volgens de vakbonden negatieve invloed heeft op de veiligheid. Sinds 2003 zijn bij ongelukken in de steenkool- en kopermijnen van Polen meer dan tachtig mijnwerkers omgekomen.

Mensen die hun dierbare(n) hebben verloren.