Stembureaus in Nederland open

Icoon VerkiezingenIn heel Nederland kan vanaf 07:30 worden gestemd voor de Tweede Kamer. Op meer dan 10.000 lokaties zijn officiële stembureaus te vinden waar tot 21:00 vanavond een stem kan worden uitgebracht.

Op een aantal plaatsen kon al eerder gestemd worden. In Zwijndrecht werd bijvoorbeeld al om 05:30 uur een experimenteel stembureau geopend in het lokale NS-station.

In de meeste gemeenten zullen stemmachines worden gebruikt. In 34 gemeenten wordt nog ouderwets met het rode potlood gestemd. Dit komt gedeeltelijk omdat enkele weken geleden de stemmachines in 24 gemeenten als onbetrouwbaar werden verklaard. Deze machines konden blijkbaar door draadloze technieken worden afgeluisterd. In slechts 10 gemeenten was men altijd al van plan om met het potlood te stemmen.

In Amsterdam wordt er ook met het potlood gestemd. Als vorm van ludiek protest heeft de stichting 'Wij vertrouwen stemcomputers niet' op alle 490 stembureaus in de hoofdstad appeltaart laten bezorgen. Volgens de stichting is het trouwens niet echt een protest, maar meer een bedankje omdat de stemcomputers toch niet worden gebruikt.

Bij deze verkiezingen is ook voor het eerst de stempas geïntroduceerd als experiment. Met deze pas kan men bij een willekeurig stembureau stemmen in plaats van de toegewezen stemlokatie. 311 gemeenten doen aan dit experiment mee.

12,3 miljoen mensen mogen vandaag hun stem uit brengen. Dat is 200.000 meer dan bij de vorige Tweede Kamer verkiezingen in 2003. 13 partijen doen in alle 19 kiesdistricten mee. Daarnaast zijn er nog 11 andere partijen die slechts in een beperkt aantal kiesdistricten meedoen.

Dit jaar kan er ook voor het eerst via Internet gestemd worden door Nederlanders in het buitenland. Zij krijgen hier vier dagen de tijd voor, van 07:30 op 18 november, tot vanavond 21:00 Nederlandse tijd. Nederlanders in het buitenland kunnen ook stemmen op de lokale ambassade of consulaat, of per brief.