Grootmachten willen WTO-overleg hervatten

EconomieVertegenwoordigers van twintig belangrijke economieën hebben dit weekeinde opgeroepen tot een hervatting van internationale vrijhandelsbesprekingen. Zij zeiden te vrezen voor maatregelen die de internationale handel en wereldwijde investeringen kunnen beperken als er geen nieuw handelsakkoord kan worden afgesproken.

''Die bedreigen de wereldwijde economische groei'', zo lieten ze weten in een verklaring. De G20, de groep van de belangrijkste industrielanden en opkomende ontwikkelingslanden, kwam zaterdag en zondag bijeen in Australië.

Ministers van Financiën en centrale bankiers van onder meer de Verenigde Staten, de Europese Unie, Japan, China, Rusland en Brazilië voerden in Melbourne overleg over allerlei economische vraagstukken. De vastgelopen besprekingen over een nieuw handelsakkoord stonden hoog op de agenda.

Wat de oproep daadwerkelijk betekent, is nog onduidelijk. Belangrijke spelers in de wereldhandel hebben de afgelopen maanden met regelmaat het belang van hervatting van het wereldhandelsoverleg benadrukt. Een datum voor concrete onderhandelingen is echter nog niet geprikt. Ook de verklaring van de G20 stond vol gemeenplaatsen.