Duitsers demonstreren tegen extreem-rechts

Icoon OorlogVele duizenden mensen hebben zich gisteren bij een begraafplaats in de Duitse stad Halbe verzameld. In Duitsland zijn een aantal 'laatste rustplaatsen' gemaakt voor militairen die tijdens de Tweede wereldoorlog in Duitsland zijn gesneuveld, maar in Halbe ligt de grootste. In het aanzicht van het treurige tafereel dat de vele graven opleveren, vormde de toegestroomde menigte een menselijke keten, om duidelijk te maken: dit mag niet herhaald worden.

Er waren ook enkele politici aanwezig, die een toespraak hielden. "Geen fascisme en geen oorlog meer, daar moeten álle democraten in Duitsland zich sterk voor maken", zei Matthias Platzeck, de premier van de deelstaat Brandenburg. De aanwezige politici beloofden meer te zullen doen, om de verdere verbreiding van rechts-extremistische ideologiën tegen te gaan. De laatste tijd komen er steeds meer berichten in het nieuws, waarin neo-nazi's een negatieve hoofdrol spelen.

In de voorgaande jaren werden er ook demonstraties in Halbe gehouden, maar die werden gevoerd door rechts-extremisten. Ook dit jaar wilden zij in deze stad protesteren, maar de politie gaf daar dit keer geen toestemming voor. Rond de zevenhonderd aanhangers van extreem-rechts zagen zich daarom gedwongen om bij een kleinere oorlogsbegraafplaats in Seelow hun boodschap kenbaar te maken.

Nie wieder Krieg!