Links spreekt maandag over coalitie

De drie kopstukken van de linkse oppositie, Wouter Bos (PvdA), Femke Halsema (GroenLinks) en Jan Marijnissen (SP) zullen morgen bij een kop koffie over de mogelijkheden van een linkse coalitie spreken. Halsema had de twee donderdag uitgenodigd voor een etentje nadat verwarring was ontstaan over de vraag of Bos nou wel of niet recent in het geheim met Marijnissen had gedineerd om de mogelijkheden van een links kabinet te bespreken. Bos zei van wel, Marijnissen ontkende.

Om aan dit ''ego-gedoe'' van beide heren een einde te maken, nodigde Halsema de twee uit om zondag met z'n drieën te eten. ''Ik betaal. Voor de goede zaak.'' Door de drukte van de campagneverplichtingen wordt het beperkt tot een kop koffie drinken op maandag, zo zei Bos vanmiddag in het tv-programma Buitenhof. Hij voegde eraan toe dat hij ook na dit gesprek de mogelijkheid van andere coalities openhoudt, bijvoorbeeld met het CDA.

Kritek op SP
Bos heeft de afgelopen dagen overigens wel laten weten dat samenwerking met de SP niet gemakkelijk zal zijn. Zo pakt de partij van Marijnissen volgens Bos de middeninkomens en het bedrijfsleven veel te hard aan. Ruim vier miljard euro aan lastenverhoging heeft de SP voor het bedrijfsleven in petto. Dat ziet de PvdA niet zitten. ''Bedrijven moet wel het geld verdienen om de zorg en sociale zekerheid te kunnen betalen'', aldus Bos.

Bovendien wil de SP veel geld weghalen bij Defensie door daar maar liefst 40% te bezuinigen. Ook dat is geen punt waar de sociaal-democraten in mee willen gaan. Zij zijn voorstander van een sterk leger.

Verder vindt Bos dat de SP de uitkeringsfraude niet hard genoeg wil aanpakken. Bos ziet ook niet hoe, zonder de economie te schaden, de uitkeringen met 10% omhoog kunnen zoals Marijnissen wil. Tenslotte worden de middeninkomens volgens Bos in de SP-plannen te veel de dupe van de drastische beperking van de hypotheekrenteaftrek. De PvdA is hier slechts in beperkte mate voor en wil, in tegenstelling tot de SP, de bestaande gevallen ongemoeid laten.